donderdag 15 juli 2010

Als de Bliksem!

Het stormt en dondert flink.

In de winkel komen verschillende klanten vragen wat er aan te doen is om hun computer te beveiligen tegen blikseminslag. 
Meestal nadat deze is gebracht voor reparatie. Soms (bij goede voedingen) hebben deze mensen dan geluk omdat er dan een zekering is doorgebrand in de voeding van de computer. Deze vervangen kost gelukkig niet zoveel. 
Vaker is er meer kapot en de laatste stormbuien hebben hier in Hilversum ook de UPC weten te raken waardoor er veel netwerkkaartjes zijn gesneuveld. Dit was zo'n probleem dat we tijdelijk zijn uitverkocht op netwerkkaarten en routers. Dit zal snel weer zijn aangevuld echter ;)


De beste methode om je tegen bliksemschade te wapenen.

De meest eenvoudige manier om je te beschermen tegen schade door blikseminslag is overal de stekker eruit te trekken. 
Dit is echter niet erg produktief en pro actief met een kaarsje aan in de woonkamer kumbaja my lord gaan zingen klinkt heel gezellig maar is een beetje voorbarig. Daarnaast is het raadzaam om de stekker van het netwerk er ook uit te trekken.

Een wat praktischer oplossing zodat u gewoon door kunt werken.

Bij de meeste bouwmarkten of warenhuizen zijn ze te koop: Tijdschakelklokken.
Deze kosten niet zoveel en zijn meestal voorzien van een overspanningsbeveiliging. Zodra de bliksem inslaat komt er een piek en die zal niet voorbij de tijdschakelklok komen.
Plaats deze tijdschakelklokken voor het stekkerblok van uw pc en randapparatuur of gebruik een stekkerblok met overspanningsbeveiliging. Sommige stekkerblokken geven zelf veiligheidsgarantie tot zelfs 40000 euro aan achterliggende apparatuur. U bent in principe dan dus zelfs verzekerd tegen dit soort schade.
 De tijdschakelklokken zijn echter stukken goedkoper. Met een beetje geluk kunt u deze produkten binnenkort ook bij PC Masters zelf in de winkel kopen.

UPSsen (de externe noodstroomvoorzieningen voor vaste computers) hebben ook een overspanningsbeveiliging. Deze zijn veel prijziger maar bieden dan wel extra tijd (minimaal 20 minuten en oplopend tot uren) voor u om uw werk af te maken of voor de elektriciteitsmaatschappij om de storing te verhelpen...

Zorg er voor dat uw netwerkapparatuur ook is voorzien van een apparaat met overspanninsbeveiliging of in geval van UPS van eigen noodstroom, anders kunt u verder nog niets en loopt u dus verhoogd risico door een inslag bij uw provider ook getroffen te worden. Wij hebben helaas nog nooit gehoord van overspannings beveiliging voor UTP ...

Vergeet dus niet om ook uw netwerkstekker eruit te trekken!!! Dat hebben we de laatste paar dagen wel geleerd! Of ga over op draadloos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten