vrijdag 23 juli 2010

Zoekmachine optimalisatie

Website is onvindbaar in Google.

Het is een vak apart. Je website vindbaar maken bij Google en andere zoekmachines. Ze hebben er zelfs een mooie term voor bedacht, zoals wel vaker in deze branche, SEO. Prachtig anagram [seejo] wat met een beetje speling kan worden opgevat als "see you". Toch spreken de IT consultants het liever letter voor letter uit [es ie ooh]. Een gemiste kans als je het mij vraagt. Vanaf nu spreek ik het dus lekker uit als seejo! 

Even terug op het pad...
De zoekmachine markt is vrij dynamisch, grote jongens zoals Google en euh... nou ja.. vooruit Yahoo en Bing! (ahum) veranderen continue de manier waarop zij websites indexeren.( Indexeren is het bepalen van de volgorde waarin resultaten worden weergegeven).
Daardoor zijn eenvoudige trucjes zoals het (eventueel niet zichtbaar) plaatsen van zoektermen op een site of het maken van heel veel sites die alleen maar het doorverwijzen naar de sites die geoptimaliseerd willen zijn als doel hebben niet effectief meer. 
Er zijn bedrijven die dochter of vriendje van een grote vis in de markt zijn die prachtige eenvoudige optimalisatie oplossingen bieden. De verhalen zijn mooi en de namen groot en als je er in trapt het produkt afneemt is eigenlijk het enige wat goed geregeld is de algemene voorwaarden van de aanbieder...

Logisch nadenken, degelijke courante kennis en opbouwen vanuit de basis is de juiste mix om te kunnen slagen.

Logisch nadenken 

Denk logisch na over de zoektermen die je wilt optimaliseren. Zwaar betaalde zoektermen zijn zinloos om op te optimaliseren bijvoorbeeld. Tenzij je zelf gaat bieden met Adwords. Betalen aan Google is natuurlijk de makkelijkste manier om snel succesvol te zijn. Hier verdient Google haar centjes.

Degelijke courante kennis 

Op wat basisregels na is degelijke bij de tijdse kennis van de methodes die door de spiders (de programma's die websites afstromen om ze te indexeren) worden gebruikt zinvol. Oude trucjes werken niet meer.

Opbouwen vanuit de basis 

Goede optimalisatie begint eigenlijk bij het opbouwen van de site. Achteraf is optimalisatie zeker nog wel mogelijk al zal er heel wat herschreven moeten worden. 



Er komt dus aardig wat kijken bij het vindbaar maken van je website. Er zit meer werk aan dan dat er meestal wordt gedacht. Als dat goed wordt gedaan heb je er wel lang profijt van. Dat is naast een veel lagere kostprijs dan Adwords een groot voordeel.

Mocht u op zoek zijn naar een bedrijf wat uw website kan optimaliseren zonder flinke bedragen maandelijks af te moeten dragen aan ome Larry en ome Brin dan kunt u terecht bij PC Masters. Seejo!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten