zaterdag 10 juli 2010

Warmte en Computers

Wat een Warm Weer Weer

De mussen vallen van het dak, de airco staat de hele dag te blazen (als je geluk hebt). De ramen zijn dicht, de gordijnen gesloten en de koelkast is gevuld met frisse dranken. En morgen raken we zelf oververhit omdat we KAMPIOEN WORDEN (sorry, kan t niet laten).

Uw computer heeft het ook zwaar bij dit weer. De meeste computers (en alle laptops) gebruiken luchtkoeling om de belangrijke onderdelen van hun systeem op een acceptabele temperatuur te houden. Als deze te warm worden gaat uw computer fouten maken. 

Hoe komt het dat computers vastlopen van een beetje warmte? 

Dit is vanwege het materiaal waarvan chips en processors zijn gemaakt. Die heeft een optimale geleiding bij een graad of 2 of -2 of zoiets. Nu is deze temperatuur doorgaans niet wenselijk in verband met condensvorming maar hoe dichter deze optimale temperatuur benaderd word, hoe efficiënter en effectiever uw apparatuur werkt. Bij te hoge temperaturen gaan er protonen en electronen etc overslaan naar gebieden waar ze niets te zoeken hebben en allerlei andere ongein met als resultaat een vastloper en vaak zelfs defect materiaal.

Luchtkoeling weet dit te voorkomen. Alleen moet dan wel de omgevingstemperatuur laag genoeg zijn en het koelsysteem niet vol zitten met stof. 
Dit stof zorgt voor een isolerende werking in plaats van dat het koelt. De warmte wordt dan vastgehouden terwijl het afgevoerd moet worden!

Wat moet ik eraan doen om het te voorkomen?

Regelmatig uw computer (ook laptops, vooral acers!!!) stofvrij (laten) maken is het advies. PC Masters doet dit voor u met industrieel materiaal voor een prijs die lager ligt dan de gemiddelde spuitfles met druklucht!!! (daar heb je er toch snel meer dan één voor nodig als je je hele systeem wilt opschonen). Dit is ook zo gedaan, u kunt meestal na een kwartiertje uw computer weer meenemen. 

U kunt dit ook zelf doen. Gebruik hiervoor spuitlucht uit flacons of een compressor. Zorg er wel voor dat als u een compressor gebruikt dat er condensopvang is voor de spuitlucht (lucht bevat namelijk vocht en als dit geperst is komt dit geconcentreerd (dus in druppels) eruit!). Gebruik NOOIT een stofzuiger. Uw computer is te delicaat voor dit geweld en het zal niet de eerste keer zijn dat er onverwacht en onopgemerkt een jumpertje of ander onderdeel wordt opgezogen waardoor er problemen optreden.  

Bij blijvende problemen kan de thermal paste, de thermische pasta tussen koelelementen en apparatuur (om de warmte beter te geleiden), worden vervangen of er extra koeling (fans) worden geplaatst. De mogelijkheden zijn divers.

 
Succes met de warmte en morgen met het verwerken van ONZE WINST IN HET WK !!!! HUP HOLLAND :)

1 opmerking:

  1. Beste PC Masters,

    Toevallig kwam ik vandaag deze link tegen over warmte en computers:

    http://www.telegraaf.nl/dft/7163040/__Van_Lanschot_oververhit_geraakt__.html?p=23,1

    BeantwoordenVerwijderen